BERD continua sa sprijine microintreprinderile si intreprinderile mici din Romania

Imprumut in valoare de 10 milioane euro acordat catre Patria Credit

More details Request this service

BERD majoreaza finantarea pusa la dispozitia afacerilor private din Romania cu inca 10 milioane de euro, reprezentand un imprumut acordat catre Patria Credit IFN SA pentru a fi folosit in creditarea microintreprinderilor si a intreprinderilor  mici. Din totalul imprumutului, echivalentul a 3 milioane de euro va fi acordat in lei, demonstrand in acest fel atentia acordata de catre BERD cresterii imprumuturilor in monedele locale in tarile in care aceasta opereaza.

Imprumutul este acordat in cadrul programului “Facilitatea de Microcreditare pentru Romania (RMCF)*” si este co-finantat cu fonduri provenite de la Uniunea Europeana si de la Guvernul Romaniei.

Imprumutul BERD serveste imbunatatirii accesului limitat la finantare al antreprenorilor romani prin credite pentru antreprenori, in special celor din zonele izolate si cele rurale. Acest imprumut va ajuta la extinderea portofoliului Patria Credit si va creste disponibilitatea  de finantare pentru microintreprinderi si  intreprinderile mici. Cu ajutorul Patria Credit o sa puteti beneficia de credite pentru afaceri mici, credite pentru microafaceri si credit pentru antreprenori.

Proiectul beneficiaza si de fonduri suplimentare destinate asistentei tehnice, fonduri oferite de catre UE si Guvernul Romaniei ca parte a RMCF. Aceste sume au fost alocate pentru a sprijini evolutia viitoare a Patria Credit si pentru a dezvolta produse de creditare destinate agriculturii si activitatilor rurale.

Patria Credit activeaza pe piata creditarii din 1996 si este unul din cei mai importanti intermediari financiari pentru acordarea de imprumuturi celor cu venituri reduse, deservind peste 9.000 de clienti.

„Asigurarea finantarii in moneda locala va permite Patria Credit sa creasca imprumuturile in lei, reducand riscul valutar pentru clientii sai si micsorand vulnerabilitatea acestora la fluctuatiile macroeconomice globale. Accesul mai facil al microintreprinderilor si intreprinderilor mici la finantare prin intermediul sistemului financiar-bancar va incuraja dezvoltarea sectorului privat in zonele rurale ale Romaniei”, a declarat Henry Russell, Director Small Business Finance din cadrul BERD.

 ,,Suportul primit de Patria Credit  de la BERD prin RMCF va permite companiei continuarea planurilor sale strategice de dezvoltare a retelei in zonele urbane si rurale pentru a facilita accesul la finantare al intreprinderilor mici si al producatorilor agricoli intr-un mod sustenabil din punct de vedere comercial. Evolutia activitatii Patria Credit in anul 2010, triplarea volumului de credite acordate fata de 2009, a demonstrat ca aceste segmente de piata apeleaza din ce in ce mai mult la imprumuturi pentru a-si acoperi nevoile de finantare”, a declarat Horia Manda, presedintele Consiliului de Administratie al Patria Credit IFN SA.

De la inceputurile activitatii sale in Romania, BERD a investit peste 4,8 miliarde euro in diferite sectoare ale economiei si a mobilizat investitii suplimentare de peste 9 miliarde euro.

Patria Credit este o institutie financiara nebancara controlata de Fondul Romano American pentru Investitii si de Balkan Accession Fund si care ofera imprumuturi catre microintreprinderi, intreprinderi mici si producatori agricoli. Pana la finalul anului 2010, Patria Credit va atinge un volum al activelor de peste 40 milioane de euro si va avea o retea de 39 de unitati.
 

###


BERD, deţinută de 61 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, sprijina dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei in ţările din Europa Centrală până în Asia Centrală. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.ebrd.com .